Anasayfa»Yapay Zekâ (AI)»Yapay Zeka Senarist mi Olacak? Son Senarist Filmi Tartışmaları

Yapay Zeka Senarist mi Olacak? Son Senarist Filmi Tartışmaları

Yapay zekanın insanlığın en büyük tehditlerinden biri olduğu fikrine katılmıyorsanız, Jennifer Lopez’e sorun! Netflix’in son filmi Atlas’ta, kötü niyetli bir yapay zeka ile mücadele eden bir bilim insanını canlandırıyor. Bu film, 2001: A Space Odyssey’deki HAL 9000’den Matrix’e kadar uzanan sanal kötü adamlara sahip filmlerin sonuncusu.

Ancak gerçek dünyada yapay zeka sadece filmlerde rol almakla kalmıyor, aynı zamanda onları yazmaya da başlıyor. Yakında çıkacak olan bağımsız film The Last Senarist, sıradan bir film gibi görünüyor. Fakat bu filmin her kelimesi bir yapay zeka tarafından yazıldı. Özellikle de senaryoyu 17 kelimelik bir komut ile 4 gün boyunca yazan ChatGPT adlı bir sohbet robotu tarafından…

Film, büyük bir finansal başarı ve yaratıcı kriz yaşayan ödüllü bir senarist olan Jack’in hikayesini anlatıyor. Jack, deneysel bir yapay zeka programıyla işbirliği yapmaya karar verir. The Last Senarist’in galası Londra’daki Prince Charles Sineması’nda yapılacaktı. Fakat mekan, filmin yapay zeka tarafından yazıldığı bilgisini alan müşterilerden 160’dan fazla şikayet aldıktan sonra etkinliği iptal etti.

Bu durum, Kevin Spacey’nin filmi Control’ün iptal edilmesiyle aynı kaderi paylaştı. Geçtiğimiz yıl Prens Charles Sineması’nda gösterimi planlanan Control de yapay zeka ile ilgiliydi.

Sosyal medyada filmin iptali büyük yankı uyandırdı. Birçok kişi, yapay zekanın yaratıcı süreci baltaladığını ve intihal olduğunu savundu.

Yapay zekanın film yapım dünyasında yarattığı tartışmalar yeni değil. Geçen yılki Hollywood grevleri de stüdyoların aktörler ve yazarlar yerine teknolojiye yönelmesinden kaynaklandı.

Bu yılın başlarında Alex Garland’ın İç Savaş filmi için yapılan poster kampanyası da yapay zeka ile oluşturulmuştu. Bu durum da sinemaseverlerin tepkisini çekmişti.

Cannes Film Festivali’nde de dublaj ve altyazı sektöründen üyeler, yapay zekanın işlerini yok edeceğini savundu.

The Last Senarist’in yönetmeni Peter Luisi, yapay zekanın gücünü test etmek istediğini söylüyor. Luisi, “Yaratıcı bir insan olarak hiçbir bilgisayarın işimi elinden alamayacağını düşünüyordum. Fakat birdenbire, bir yapımcının ‘bana Indiana Jones’la Terminatör’ü biraz romantik komediyle harmanla’ diye yazabileceği ve o anki amaçları için yeterince iyi bir senaryo elde edebileceği bir noktaya yaklaşıyor gibiydik.” diyor.

Luisi, ChatGPT’ye senaryonun temasını verdi ve 4 gün boyunca programdan senaryoyu geliştirmesini istedi. Programdan geri dönmesini ve ortaya çıkan şeyi yeniden düzenlemesini istedi. Sonunda 61 sayfalık bir senaryo ortaya çıktı.

Luisi, filmi tamamlamak için İsviçre hükümetinden 750.000 sterlin hibe aldı. Fakat filmin yapay zeka tarafından yazıldığını açıkladığında kimse ona para vermedi.

Filmin yapım süreci de bir deney gibiydi. Luisi, yapay zekanın yazdığı senaryoyu mümkün olduğunca inandırıcı kılmak için ekibiyle birlikte çalıştı.

Film, bazı yerlerde başarısız olsa da bazı sahnelerde izleyiciyi şaşırtıyor. Yapay zekanın yazdığı senaryoda bile derin bir yapı ve edebi göndermeler bulmak mümkün.

Peki film izlenmeli mi? Kesinlikle bir deneyim olarak izlenmeli. Fakat filmin bir yazarı işsiz bırakmadığını da unutmamak lazım. Bu filmin varlığı zaten yazarların yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor.

The Last Senarist’in galası Pazar günü Londra’da farklı bir mekanda gerçekleşecek. Luisi, filmin iptal edilmesine rağmen prömiyerin yapılmasını istediğini söylüyor.