Anasayfa»Bilgi»E-Defter Uygulaması Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

E-Defter Uygulaması Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

İşte 2024, vergi mevzuatında önemli değişiklikler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yeni düzenlemeler ve e-defter hakkında ki sorulara cevaplar.

Sizin için en sık sorulan E-defter sorularını ve cevaplarını derledik.
Muhtemelen yaşadığınız problem veya kafanızdaki tüm sorulara burada cevap bulabileceksiniz.

2024 e-Defter başvurusu nasıl yapılır?

e-Defter başvurusu nasıl yapılır? Tüzel kişiler https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkinden kendilerine ait mali mühürle, gerçek kişiler ise kendilerine ait mali mühür veya elektronik imza ile başvurularını online yapabilirler.

E-Defter Başvurusu Ne zaman Yapılır 2024?

2024 yılında 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 yılında sektör fark etmeksizin e-fatura ve e-arşive geçiş yaptılar. e-Fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu geçiş yapan mükellefler de 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla e-defter uygulamasına geçiş yapmak durumundalar.29 Kas 2024

E-Defter başvurusu nasıl yapılır 2024?

Gerçek ve Tüzel kişiler E-Defter başvurusunu elektronik cihaz başvurusunu nasıl yapmalıdır. Gerçek Kişiler ise herhangi e-imza sertifika üretici firmadan alabilirler. Cevap: Gerçek ve Tüzel Kişiler aşağıdaki gelir idaresi www.edefter.gov.tr sitesinde yapabilirler.

2024 e-Defter başvurusu ne zaman?

Mükelleflerin e-Defter berat dosyalarının yüklenmesiyle ilgili aylık veya geçici vergi dönemleri tercihine göre, e-defter berat dosyalarının yükleme zamanları değişiyor. Yükleme tercihleri 31 Ocak 2024’e kadar yapılabilir.

Şahıslarda e defter başvurusu nasıl yapılır?

Mükellef gerçek kişi ise yine www.edefter.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu ve taahhütnameyi doldurup kendilerine ait mali mühür ya da nitelikli elektronik imza ile onay vermek durumundadır.

E deftere kimler geçmek zorunda 2024?

2024 YILINDA SEKTÖR AYRIMI OLMAKSIZIN TÜM MÜKELELFLER İÇİN E-FATURA VE E-DEFTER’E GEÇİŞ TARİHLERİ: 2024 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 01.07.2024 Tarihinde E- Fatura , 01/01/2025 Tarihinde ise E-Deftere geçmek zorunda.

E Defter başvurusu en geç ne zaman yapılır?

E-ticaret işiyle uğraşıp 2023 ve 2024 yılında 1 milyon TL brüt gelir elde edenlerin 1 Ocak 2024 ve 2024 döneminde 500 bin TL brüt gelir elde edenlerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Defter’e geçmesi gerekir.

E deftere ne zaman müracaat edilir?

GİB tarafından yayımlanan yeni tebliğe göre gerekli ciro haddini karşılayan ve e-faturaya geçmesi zorunlu olanlar aynı zamanda e-defter mükellefi de oldu. Peki, e-defter başvuru süresi ne kadar? GİB’in son düzenlemesine göre e-defter uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

E Defter başvuru yapılmazsa ne olur?

e-Defter sistemini kullanan mükelleflerin uyması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar, tüm şartlarıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiştir. Beyanname zamanında yapılmazsa bir geç gönderim cezası ortaya çıkar.

Interaktif vergi dairesinden e-defter başvurusu nasıl yapılır?

Mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) uygulamasında sol tarafta “İşlem Başlat/Vergi İşlemleri” “e-Belge Başvuruları” bölümünden “İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi” ya da e-Devlet şifrelerini kullanarak başvurularını gerçekleştirebilir.

E-defter başvurusu e imza ile olur mu?

E-Defter uygulaması gerçek ve tüzel tüm mükelleflere açık bir uygulamadır. E-Defter sistemine gerçek kişiler Elektronik İmza ile, tüzel kişiler ise Mali Mühür ile giriş yapabilirler.

Mali mühür olmadan e-defter başvurusu olur mu?

İlk olarak, başvuru yapılmadan önce gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Mali Mühür Sertifikası temin etmiş olmaları gereklidir.

E-defter başvuru nereye yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen koşulları karşılayan Özel Entegratörler, GİB’den aldıkları yetki sayesinde mükellef adına e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura gibi elektronik kayıtları oluşturabilirler.

E-defter verme süreleri 2024 uzatıldı mı?

e-Defter yüklenme süresi 4 Ağustos 2024 Cuma günü sonuna kadar uzatıldı.

E deftere geçiş başvurusu nasıl yapılır?

e-Defter başvuruları sadece internet üzerinden yapılıyor. Zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

E defter onayı nasıl yapılır?

Oluşturulan e-defterler bilgisayarda saklanır, Gelir İdaresi Başkanlığı ile oluşturulan şifreli dosya paylaşılır ve mali mühür onaylanır. Gelir İdaresi Başkanlığı kendi mali mührüyle o şifrelenmiş dosyayı onaylar. Onu sistemden almanızı açık hale getirir ve böylece şifrelenmiş dosyayı alabilirsiniz.

E defter kağıt fatura alabilir mi?

421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen düzenlemelere göre e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılara (müşterilerinize) sadece e-fatura gönderebilirsiniz. Dolayısıyla müşterileriniz sisteme kayıtlı bir kullanıcıysa ona kağıt fatura düzenlemeniz mümkün değildir.

E deftere geçmeme cezası ne kadar?

1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

E-fatura olmadan e defter olur mu?

e-Fatura kullanıcısı olmadan, e-Defter kullanıcısı olabilir miyim? e-Fatura kullanıcısı olmadan, e-Defter kullanıcısı olabilir miyim? 1 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır.

İçindekiler